Welk audiobestand is het beste voor DJ'en

Mar 3 / Melvin Rijlaarsdam
Je bent vast wel bekend met MP3 en Wav bestanden, maar wist je dat er nog meer audio bestanden zijn? Wat is het verschil tussen deze bestandstypen en welk audiobestand is het beste voor DJ’en?

Samplerate

Voordat we kijken naar de verschillende bestandsformaten, is het handig om te weten dat ieder bestandsformaat ook bepaalde eigenschappen met zich meedraagt.

Zo heb je de samplerate, dat is eigenlijk de afspeelsnelheid van een digitaal audiobestand. Het is vergelijkbaar met het toerental op een platenspeler of de framerate van een videocamera of beeldscherm.

De standaard samplerate voor muziek is 44.1kHz ofwel 44.100 samples per seconde. Het geluid wordt dus opgeknipt in 44.100 stukjes per seconde. Als je met video werkt dan is de standaard samplerate 48 kHz, en verder heb je nog 88.2 kHz en 96 kHz. Hoe hoger dit getal des te meer frequenties je kwijt kunt. In de praktijk is 44.1 kHz meer dan genoeg.
Samplerate en bitdiepte geïllustreerd

Bit Depth

Naast de samplerate heb je nog de bit depth, ofwel de bitdiepte in goed Nederlands. Waar de samplerate te maken heeft met de frequentie, heeft de bitdiepte te maken met de dynamiek. 16 bit is bijvoorbeeld de standaard voor CD’s, terwijl 24 bit de studio standaard is.

Hoe hoger de bit diepte des te meer dynamisch bereik je hebt, het verschil tussen hard en zacht. Maar in de praktijk is ook 16 bit meer dan voldoende, dit geeft je namelijk 96 dB aan dynamisch bereik.
De verschillende bestandsformaten en hun grootte

WAV

Als eerste hebben we WAV-bestanden, ontwikkeld door Microsoft en IBM en uitgegroeid tot de standaard onder muziekstudio's. Het is een lossless formaat, dat wil zeggen dat het een 1-op-1 kopie is met het origineel. Het is de hoogste kwaliteit, maar dat komt met een prijs. Een simpel wav bestandje kan al snel meer dan 100 MB groot zijn. Zeker met de langere club tracks van 6 minuten.

Een ander nadeel is dat WAV-bestanden geen metadata bevatten. Metadata is de overige informatie die je aan een bestand mee kunt geven zoals de artiest, het album, genre en album artwork.

AIFF

De tegenhanger van WAV en ontwikkeld door Apple is het AIFF-bestand. Het is ook een lossless formaat en verder identiek aan WAV behalve dat je hier wél metadata kunt inladen. De meeste DJ-apparatuur kan zonder problemen overweg met zowel WAV als AIFF-bestanden.

MP3

Deze ken je waarschijnlijk wel, de mp3. Dit is een lossy formaat, de bestandsgrootte wordt door allerlei slimme algoritmes verkleint. Zo wordt een WAV van 100 MB al snel een MP3 van 10 MB. Dat scheelt nogal wat!

Wat je aan opslag wint, kost echter wel geluidskwaliteit. De kwaliteit is ook nog eens variabel. De hoogste kwaliteit mp3 heeft een bitrate van 320 Kbps, dus 320 kilo bit per seconde. Veel mensen zeggen dat ze het verschil niet horen tussen een 320 Kbps mp3 en een WAV-bestand. Een getraind oor zal het echter makkelijk herkennen, het valt vooral op in het hoog en het sublaag. En vooral dit laag is nu juist zo ontzettend belangrijk in de club.

Een mp3 gooit letterlijk informatie weg. Je kunt dit ook zien met audio software zoals Izotope RX. Een club systeem is er voor gemaakt om punch te geven, die klap in je borstkas die je broekspijpen laat wapperen. Met een mp3 gaat een deel van deze impact verloren.

Spectrogram van een WAV bestand

Het spectrogram van een WAV bestand

Spectrogram van een MP3 bestand

Het spectogram van een mp3 bestand bevat allerlei gaten

AAC

Als alternatief voor de MP3 is uiteindelijk het AAC-formaat in het leven geroepen. AAC is net zo groot als een mp3 met dezelfde bitrate, maar AAC klinkt wel een stuk beter. Het is uiteindelijke de standaard geworden van iTunes, en ook Spotify zet haar bestanden om naar AAC.

Zowel MP3 als AAC bevatten metadata waardoor AAC wel de betere opties is puur vanwege de geluidskwaliteit.Tekst

FLAC

Toch is ook een AAC geen 1-op-1 kopie met het origineel. Als je een WAV of AIFF te groot vindt en toch dezelfde hoge geluidskwaliteit wilt houden kun je kiezen voor een FLAC-bestand. Het is een gecomprimeerd bestand, waardoor het kleiner is dan een WAV of AIFF, maar zonder kwaliteitsverlies!

Ook FLAC bevat metadata waardoor dit het ultieme audiobestand is voor DJs. Toch zit er ook één nadeel aan.

Niet iedere DJ setup kan overweg met FLAC-bestanden. Vooral oudere modellen van Pioneer bieden geen ondersteuning voor FLAC. Sinds de CDJ 2000 Nexus is FLAC echter volop ondersteund, dus dit zal in de praktijk ook geen probleem zijn. Toch is het wel iets om rekening mee te houden, mocht je draaien op een ouder Pioneer-systeem.

Welk audiobestand is het beste voor DJ’en?

Een goede manier om je te onderscheiden van alle ander DJs is door te draaien met hoge kwaliteit audiobestanden. FLAC is daar de ideale optie voor. Het is bijna de helft kleiner dan een WAV of AIFF-bestand, maar zonder kwaliteitsverlies.

Wil je tóch meer nummers kwijt op een USB-stick? Dan is AAC een goed alternatief. Het is al snel 10 keer zo klein als een WAV of AIFF-bestand en de meeste mensen op de dansvloer zullen het kleine kwaliteitsverschil niet opmerken. Ook is AAC ondersteund door vrijwel alle DJ systemen, zowel nieuw als oud.

Bestanden converteren

Bij veel online muziekwinkels zoals Beatport, Juno en Bandcamp, kun je kiezen welk bestandsformaat je koopt. Maak vooraf een keuze welk bestandsformaat je wilt gebruiken en blijf hierbij.

Mocht je nu al muziek hebben in een ander bestandsformaat? Dan kun je dit gelukkig wel altijd omzetten naar een ander formaat. Ik heb zelf destijds veel muziek geript van CD’s en opgeslagen als WAV.

Als ik album artwork wil toevoegen moet ik het dus omzetten naar een FLAC of AAC-bestand. Een handige tool om bestanden te converteren is de gratis en open source software: Fre:AC
fre:ac een gratis tool om audiobestanden te converteren
Dit is een gratis applicatie voor zowel Mac als Windows waarmee je video en audiobestanden kunt converteren. Het is geen bloatware, of vol met virussen, en het werkt perfect.

Mocht je nu denken, dan kan ik toch ook gewoon mijn mp3-bestanden converteren naar FLAC? Dat kan. Maar de geluidskwaliteit is al verloren, dus het gaat er niet opeens beter door klinken. De informatie is al weggegooid en is niet meer te herstellen. In dat geval kun je het dus het beste als mp3 houden, of het nummer direct kopen als FLAC.
MP3tag is een gratis software om metadata toe te voegen aan audio bestanden

Metadata toevoegen

Als je onhandig bent zoals ik, dan heb je misschien ook al je muziekbestanden als WAV opgeslagen. Omdat WAV geen metadata bevat, moet je deze data handmatig toevoegen wanneer je het converteert naar een FLAC of AAC. Ook hier is een handig tooltje voor, namelijk mp3tag. In de video hieronder laat ik je precies zien hoe dit werkt.
Write your awesome label here.

Belangrijk om te weten

Let er wel op dat wanneer je muziek converteert, dan ziet Rekordbox dit als een nieuw bestand. Alle aanpassingen die je in Rekordbox had gedaan zoals het aanpassen van de beatgrid en het instellen van cues en tags is verloren. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een keuze te maken welk bestandsformaat je gebruikt en je hier ook aan te houden.
Rekordbox laat ook metadata zien

Conclusie

Een hoop geratel over bestandsformaten, maar wel handig om te weten! Heb je nog vragen? Neem dan even contact met ons op. Wil je meer leren over DJ’ing, check dan onze DJ Basics cursus waar je in 3 weken tijd de basics van het draaien leert. Meld je ook aan voor onze gratis Academy voor tips en tricks rondom DJ’ing en produceren.
Level up your skills
Write your awesome label here.
Leer de geheimen van het produceren met deze gratis video cursus. Een reeks tips en tricks over produceren ongeacht het genre, of de DAW die je gebruikt.
Gemaakt met