Wat zijn de onderdelen van een drumstel?

Mar 30 / Melvin Rijlaarsdam
Wanneer je elektronische muziek produceert kom je misschien instrumenten tegen waarvan je geen idee hebt wat het nu eigenlijk is of waar het vandaan komt. In dit artikel leer je alles over drums en de verschillende onderdelen van een drumstel.
Een drumstel, of drum kit, is eigenlijk een verzameling van verschillende percussie-instrumenten met ieder een eigen naam, functie, en klank. Ook de bekende Roland TR 909 en TR 808 drum computers zijn ooit bedacht om een echte drummer te vervangen. Dat is natuurlijk niet gelukt, maar dit is wel waar deze en moderne drum computers op gebaseerd zijn.

Onderdelen van een drumstel

Een drumstel bestaat uit twee soorten instrumenten: ketels en bekkens. De ketels, ook wel gewoon drums genoemd, zijn cilindrische instrumenten van hout of metaal met aan ieder uiteinde een gespannen vel. Oorspronkelijk bestond een drumvel uit koeienhuid, maar tegenwoordig wordt dit gemaakt van kunststof.

Het bovenste vel, het vel waar de drummer op slaat, heet het slagvel. Het onderste vel, heet het resonantievel, omdat het resoneert of meetrilt met het slagvel. Door een vel strakker te spannen kun je de toonhoogte van de drum beïnvloeden. En ook het verval van de toonhoogte (decay). 
Naast de ketels bestaat een drumstel uit bekkens, dit zijn koperen instrumenten geplaatst op statieven. Bekkens bevatten veel hoge frequenties en worden meestal gebruikt om de maat aan te geven of voor accenten in de muziek.

Basdrum

Laten we nu eens inzoomen op de verschillende onderdelen van een drumstel, te beginnen bij de basdrum, of kickdrum. Een drummer trapt een pedaal in om de drum te bespelen, vandaar de naam, kick drum. 

De kickdrum is de grootste drum en heeft dan ook de laagste klank. Met het pedaal kan veel kracht gezet worden waardoor de basdrum veel geluidsdruk produceert. De basdrum fungeert dan ook als fundament voor bijna iedere drumbeat. Een drumbeat is overigens een term voor een ritme bestaande uit meerdere drums en bekkens.

Een basdrum kan heel zacht gespeeld worden en op zo’n manier gestemd worden dat het als een toon gaat klinken zoals bij veel Jazzmuziek het geval is. Bij pop en rockmuziek wordt de basdrum vaak harder gespeeld, lager gestemd en worden er eventueel kussens in de basdrum geplaatst om de klank korter te maken.

Snaredrum

Naast de basdrum is de snaredrum het belangrijkste instrument van een drumstel. De snaredrum, kortweg snare wordt gespeeld met de linkerhand. De snaredrum dankt zijn naam aan de metalen snaren die met een veer op het resonantievel worden gedrukt. De snaarspanning kan worden ingesteld om de snaren langer of minder lang te laten trillen. Deze snaren geven een typische metalige klank aan de snaredrum en zorgen voor het ‘hoog’ in de klank. De snaren kunnen ook ontkoppeld worden voor een doffe en drogere klank. 

Over het algemeen raakt een drummer met zijn drumstokken het midden van het vel. Dit geeft de meest gebalanceerde klank. Als je echter meer richting de rand van het vel slaat krijg je een meer resonerende klank. Het is zelfs mogelijk om met de drumstok het vel én de metalen rand (rim) tegelijkertijd te raken. Dit wordt een rimshot genoemd en geeft een harde klap wat kenmerkend is voor Reggae muziek. Een andere optie is om de stok met de achterkant op het vel te leggen en de voorkant van de stok op de rim te slaan. Dit noem je de sidestick techniek en geeft een zachtere en kortere klank.
De snaren van een snaredrum
Met een snaredrum wordt meestal de backbeat gespeeld, ofwel iedere 2e en 4e tel, maar dat verschilt natuurlijk per muziekgenre. Een drummer kan daarnaast nog zogenaamde ghostnotes spelen, dit zijn simpelweg zachter gespeelde aanslagen die dienen om een ritme meer ‘groove’ en energie te geven.

Toms

De basdrum en snaredrum zijn de belangrijkste onderdelen van een drumstel en worden ook het meest bespeeld. De overige ketels zijn de zogenaamde toms. Een drumstel bestaat meestal uit twee of drie toms van verschillende afmetingen. De toms worden van links naar rechts in oplopende grote gepositioneerd ofwel van hoog naar laag. De twee hangende toms noem je rack toms en de laagste tom aan de rechterkant van de drummer noem je de floor tom.

De toms worden meestal gebruikt tijdens drum fills om een overgang binnen de muziek te benadrukken. Binnen de Indie Rock muziek wordt de floor tom vaak wel gebruikt als hoofdelement binnen een ritme. Het is mogelijk om het ondervel of resonantievel van de toms los te halen. Dit werd in de jaren 80 veel gedaan om de klank droger te maken.

Hi-Hat

Tot zo ver de ketels. Als we een kijkje nemen naar de bekkens dan is de hihat waarschijnlijk het vaakst gebruikt binnen de popmuziek. De hihat is een combinatie van 2 bekkens die op elkaar zijn geplaatst. Met de linkervoet wordt een pedaal bedient wat de bekkens naar elkaar toe beweegt bij het indrukken. Een gesloten hihat geeft een strakkere klank, terwijl een open hihat een veel hardere en lange klank geeft, omdat de bekkens nu kunnen uitklinken. 
Meestal wordt een open hihat gebruikt als accent, maar natuurlijk kun je de hihat ook een klein beetje openen om zo verschillende klanken te produceren. Ook kun je het pedaal indrukken zonder op het bekken te slaan, zodat je handen vrij hebt voor bijvoorbeeld drumfills. De diameter van bekkens wordt aangegeven in Inches en de meeste hihats zijn rond de 14”.

De hihat wordt met de rechterhand gespeeld en de drumstok kan zowel de rand of de bovenkant van het bekken raken. Meestal wordt tussen de rand en de bovenkant afgewisseld om accenten te geven aan een ritme. Eventueel kan de hihat met twee handen worden bespeeld bij snellere passages.

Ride

De ride is het grootste bekken en bevindt zich aan de rechterkant van de drummer. De functie is vergelijkbaar met de hihat en wordt meestal ingezet om de maat aan te geven in 8ste noten. Omdat de ride groter is en maar bestaat uit één bekken klinkt het bekken veel langer door dan een hihat, wat een andere klank oplevert. Dit klankverschil kan belangrijk zijn om variatie te maken tussen het couplet en refrein van een nummer.
De ride is meestal rond de 18” of 20” in diameter en kan bespeeld worden op de rand, bovenkant of in het midden bij de ‘bel’. De dikte, grootte en het materiaal van dit bekken heeft veel invloed op de klank.

Crash Bekkens

Als laatste bestaat een drumstel nog uit zogenaamde crash bekkens. Deze bekkens bevinden zich op statieven in de hoeken van het drumstel en worden gebruikt als accent bekkens. Deze bekkens zijn vaak wat dunner en kleiner dan een ride waardoor ze sneller uitklinken. Crash bekkens worden meestal geraakt op de rand zodat je een harde, energierijke klap krijgt die meestal wordt ingezet aan het eind van een fill of op de 1e tel van een refrein of couplet.

Overige drums

De bovengenoemde set-up wordt het meest gebruikt, maar natuurlijk kan een drummer altijd extra toms of bekkens toevoegen. Zo bestaan er ook nog splash bekkens, dit zijn hele kleine bekkens met een korte, hoge klank, of china bekkens die daarentegen een nóg hardere klank teweegbrengen.

Ook kan een drummer verschillende percussie-instrumenten toevoegen zoals een koebel, woodblock of tamboerijn. Eventueel kunnen meerdere pedalen worden toegevoegd aan de basdrum, wat veel gebruikt wordt binnen de Metal muziek om snellere ritmes te spelen.

Stokken

Net als een gitarist kan kiezen uit meerdere plectrums kan een drummer ook kiezen uit verschillende stokken. De dikte, het gewicht en het materiaal heeft veel invloed op de klank, maar ook zijn er andere opties om een drum aan te slaan. Zo wordt er binnen de Jazzmuziek veel gebruik gemaakt van brushes. Dit zijn metalen sprieten wat een veel zachtere klank oplevert. 

Naast brushes worden ook rods en mallets veel gebruikt. Rods bestaan vaak uit bamboe en is een combinatie van verschillende kleine stokken gebundeld tot een dikkere stok. Een mallet, of paukenstok, is een stok met een bolletje van vilt en geeft een ronde, zachte klank.

Accessoires

Naast het stemmen van de vellen kan een drummer de klank ook beïnvloeden met accessoires zoals tape of moongel. Door een stukje klevend materiaal op het vel te plaatsen kan het vel licht gedempt worden om resonanties minder aanwezig te maken. Ook bestaan er kunststof ringen om de klank nog verder te dempen. Folk drummers gebruiken ook nog wel eens handdoeken om de drums een extreem droog karakter te geven. 

Drummer

Nu je weet hoe de verschillende onderdelen van een drumstel heten en wat de functie hiervan is, realiseer je dus dat een drummer een aantal beperkingen heeft. Hij of zij heeft namelijk maar 2 handen en 2 voeten. Je kunt een drummer dus niet vragen om tegelijkertijd een snare, tom en crash bekken te spelen.
Natuurlijk ben je als elektronisch muziekproducer niet gebonden aan het beperkte aantal ledematen van een drummer. Een drumcomputer kan tientallen geluiden tegelijk spelen, toch is het wel verstandig om het niet te gek te maken, dan wordt het al snel een rommeltje.

Drums zijn een belangrijk onderdeel van elektronische muziek. In ons Producer Basics lespakket duiken we de eerste 2 lessen diep in op drums en percussie. Wil je meer muziekproductietips ontvangen? Meld je dan aan voor onze online academy, hier vind je gratis video’s en kun je vragen stellen in onze community.
Level up your skills
Write your awesome label here.
Leer de geheimen van het produceren met deze gratis video cursus. Een reeks tips en tricks over produceren ongeacht het genre, of de DAW die je gebruikt.
Gemaakt met